Ako na správne umývanie vlasov

Že je to hračka? Na tom sa predsa nedá nič pokaziť. Tieto názory okolo seba počúvame často a napriek tomu je práve umývanie vlasov súčasťou starostlivosti o vlasy, pri ktorej mnohí z nás robí chyby. Chyby, ktoré vlasy poškodzujú, namáhajú a zároveň dráždi pokožku hlavy. Zamerali sme sa na niekoľko základných pravidiel, ktoré sa oplatí pri umývaní vlasov dodržiavať.


1. Rovno pod vodu? Nie!

Pred samotným umývaním je dôležité vlasy dôkladne rozčesať. Jedine kvalitnou kefou odstránite zvyšky vlasového stylingu a pripravíte vlasy na umývanie. Ak sa trápite so strapatými vlasmi, môžete do dĺžok aplikovať vyživujúci olej alebo sprej, ktorý uľahčí prácu.


2. Teplota vody hrá svoju úlohu

Pred šampónovaním je dôležité vlasy dôkladne namočiť. Teplota vody hrá v umývaní zásadnú úlohu. Príliš horúca voda prispieva nielen k rýchlemu vymytiu studených odtieňov, ale tiež napomáha k tvorbe lupín a vlasového mazu. Studená voda naopak nedokáže dôkladne rozpeniť šampón a aktivovať dôležité látky v ňom.


3. Kam so šampónom?

Po dôkladnom rozčesaní a umytí vlasov teplou vodou prichádza na rad šampón, ktorého aplikujte primerané množstvo. Množstvo si vždy prispôsobte dĺžke a znečisteniu vlasov.

Pre správne a efektívne umývanie je dôležité vlasy umyť v dvoch krokoch. Prvým umytím, inak povedané pred-šampónovaním, zmyjete nečistoty, prach a styling, ktorý na vlasoch prirodzene priľne. Pomocou pred-šampónovania pripravíte vlasy pre dôkladné, hĺbkové umytie. Iba tento postup zaručí stopercentný výsledok. Šampón vždy vmasírujte do vlasovej pokožky, nie do dĺžok. Primárne je potrebné umyť nečistoty z pokožky hlavy. Pre očistu vlasových dĺžok bohato postačí pena, ktorú pri umývaní zmyjete. Pre lepší efekt dôkladne vlasy u pokožky hlavy premasírujte, a podporte tak cirkuláciu krvi vo vlasovej pokožke, ktorá bude prekrvená a svieža. Na záver môžete vlasy opláchnuť studenou vodou, čím podporíte ich lesk. Pozor! Pokiaľ ale trpíte na mastné vlasy posledné dva kroky vynechajte. Pokožku príliš nemasírujeme a aj studené oplachy úplne vypustíme – v opačnom prípade totiž len prispejete k zbytočnej tvorbe nadbytočného mazu.


Zobraziť video
Pre zobrazenie videa priamo na stránke je nutné súhlasiť s analytickými cookies.
 Nastavenie cookies

(Šampón vždy aplikujeme primárne k vlasovej pokožke)


4. Starostlivosť – absolútne nepostrádateľná súčasť vášho rituálu

Akonáhle máte vlasy umyté šampónom, prichádza na rad nevyhnutná časť celého procesu – aplikácia starostlivosti. Starostlivosť nesmiete vynechať! Jedine správne zvolená starostlivosť pomôže do vlasu dostať podstatné živiny. Starostlivosť aplikujte do uterákom osušených vlasov, zamerajte sa pritom na vlasové dĺžky. Starostlivosť môžete naniesť pomocou brušiek prstov, kedy máte úplnú kontrolu nad aplikáciou, alebo si môžete pomôcť vhodnou kefou (tip: Tange Teezer The Wet Detangler), aby ste mali istotu, že látky budú rovnomerne rozmiestnené medzi všetky vlasové vlákna. Nechajte pôsobiť podľa návodu a dôkladne zmyte.


5. Maska … starostlivosť? Ako na poradie?

Šampón, starostlivosť a potom maska? Alebo naopak? Ako to vlastne je? Správne poradie vždy uvádza výrobca na etikete. Preto je dôležité sledovať, v akom poradí sa majú produkty u vlasovej kozmetiky používať. Ak používate viac radov od iných značiek, je vhodné svoj vlasový rituál prediskutovať s kaderníkom.


6. Sušenie uterákom

Prebytočnú vodu z vlasov opatrne vytlačte do uteráka. Vlasy si môžete dať aj na pár minút do turbanu, nemali by však v ňom byť dlhšie ako je to nutné.


7. Sušenie fénom – nevyhnutnosť

A posledný, snáď najčastejší hriech, s ktorým sme sa stretli, je sušenie vlasov len tak na vzduchu. Hoci to znie neuveriteľne, vlasy je dôležité vyfénovať. Pokiaľ chcete vlasy nechať voľne uschnúť, je dôležité minimálne prefúkať fénom vlasovú pokožku. Nepresušením môže dôjsť k podráždeniu pokožky hlavy, ktoré má za príčinu hŕbu kožných problémov. Ak budete fénovať aj vlasové dĺžky je dôležité použiť termoochranné prípravky a okrúhlu fúkaciu kefu, cez ktorý vlasovú kutikulu vyhladíte a uzavrete. Až úplne suchý vlas je naplno uzavretý a ochránený pred poškodením vonkajšími vplyvmi.


A ako na fúkanú cez kefu? To si ukážeme nabudúce.

Uverejnené v Návody

4 komentáre na “Ako na správne umývanie vlasov

  1. Dalila Odpovedať

    Závěr: nedávejte si na hlavu žádné stylingové přípravky, nebudete je muset vyčesávat a vymývat. Vlasy umývejte jak nejméně, stačí co dva týdny, vytvoří se na nich zdravý ochranný film. Podmínkou zdravých, kvalitních, dlouhých vlasů je prostě dát jim pokoj! 🙂

    • Vlaďka H. Autor príspevkuOdpovedať

      Zdravíme Dalilo,

      děkujeme za komentář a názor. Samozřejmě, nejdůležitější je poslouchat svou intuici a neřídit se pouze psaným článkem. 🙂

      Přeji krásný den,
      Vladimíra, tým Svět kadeřnictví

  2. Zuza Pavlikova Odpovedať

    Dobry den, prosim, v akom jazyku je tento clanok? Slovencina to nie je….

    • Denisa D. Odpovedať

      Dobrý deň, pani Pavlikova,

      ďakujeme Vám za spätnú väzbu, článku sa budeme venovať a chyby opravíme.

      Prajem Vám krásny zvyšok dňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *