Ako vybrať ten správny fén a ako sa o neho starať?

Túžite po novom féne, ale neviete si rady s jeho výberom? Je v jednotlivých fénoch rozdiel? Aký zvoliť výkon fénu? Fén s difuzérom alebo bez difuzéra? Ktorý fén je najšetrnejší k vlasom? A oplatí sa do fénu investovať? 🤔

Pokiaľ Vás pri hľadaní nového fénu trápia podobné otázky, náš sprievodca výberom fénu je to pravé pre Vás! Navyše sa tu dozviete aj tipy, ako sa o fén správne starať, aby Vám slúžil čo najdlhšie!

Prečo potrebujem fén?

Napadá vás myšlienka, že fén je pre vás zbytočný? Však vlasy skvele uschnú samé a fén ich iba ničí? OMYL!

Podľa profesionálneho názoru odborníkov sa v priebehu prirodzeného usychania vlasov dostáva voda do kutikuly vlasu, kde narúša prirodzenú štruktúru vlasového vlákna, dochádza k praskaniu kutikuly ak ničeniu vlasových vlákien. Pri spaní s vlhkými vlasmi navyše môže dochádzať k zaparovaniu pokožky hlavy a vzniku lupín či iných nepríjemných pocitov pokožky. Vysúšanie vlasov fénom tak nielen skráti dobu ich sušenia a minimalizuje tak ich poškodenie, ale navyše s fénom môžete vytvárať krásne účesy. Fén by tak mal byť nevyhnutnou súčasťou Vašej kúpeľňovej výbavy!

Ako teda vybrať správny fén?

Pri féne je potrebné zamerať sa na tieto základné parametre: výkon, nastaviteľná teplota, hmotnosť, dĺžka kábla, funkcie a príslušenstvo. Poďme si teraz jednotlivé parametre trochu priblížiť.

Výkon

Ako určite tušíte, tepelný styling vlasom úplne nesvedčí a fénovanie horúcim vzduchom nie je výnimkou. Aby ste minimalizovali poškodenie vlasov v priebehu sušenia, je nevyhnutné vlasy vysúšať čo najkratšiu dobu. K tomu vám pomôže fén s vyšším výkonom. Všeobecne môžeme povedať, že čím vyšší výkon fénov, tým kratšia doba vysúšania. Odborníci z profesie kaderníctva odporúčajú fény s výkonom nad 1800 W. V prípade teda, že máte kratšie či jemnejšie vlasy, ideálny pre Vás bude fén práve s výkonom okolo 1800 W. Pre majiteľky či majiteľa hustých, dlhých alebo pevných vlasov je potom vhodný fén s výkonom nad 2000 W. Určite však pri vysúšaní nezabudnite používať tepelnú ochranu.

Nastaviteľná teplota

Pre každý typ vlasov je vhodná iná teplota. Preto je vhodné vyberať fén, ktorý má viac možností nastavenia teploty vzduchu a to minimálne 2-stupňové, najlepšie však 3-stupňové. Mokré vlasy je vhodné vysúšať na nižšiu teplotu vzduchu. Pri stylingu účesov potom môžete fén prepnúť na vyššiu teplotu. Nevystavujte však vlasy vysokej teplote príliš dlho, aby nedochádzalo k ich poškodeniu. Praktická je tiež možnosť viacstupňového nastavenia rýchlosti vzduchu, ktorá Vám zaistí rýchle vysušenie napríklad v prípade časového presu či pomalé sušenie pre uhladenejší výsledok.

Hmotnosť a ergonómia

Pokiaľ máte vlasy husté či dlhé, fénovanie trvá o niečo dlhšie. To platí aj v prípade vytvárania účesov. V tomto okamihu prichádza na rad otázka hmotnosti fénu. Príliš ťažké fény, s ktorými sa horšie manipuluje, môžu vysúšanie vlasov premeniť na nepríjemnú činnosť, pri ktorej cítite únavu či bolesť v ruke a vo svaloch v predlaktí. Ideálny je fén s hmotnosťou okolo 500-600 g s ergonomickou rukoväťou, ktorá zaistí uvoľnenie svalov v predlaktí a to najmä pokiaľ používate fén denne. S ergonómiou rukoväte súvisí aj umiestnenie tlačidiel fénu. Tá by mala byť umiestnená tak, aby ste ich mohli pohodlne ovládať jednou rukou av priebehu fénovania ste ich omylom neprepínali. Väčšina fénov má tlačidlá umiestnené na vnútornej či vonkajšej strane alebo na boku rukoväte. Univerzálnou voľbou je umiestnenie tlačidiel na vnútornej strane rukoväte – taký fén je vhodný ako pre pravákov tak ľavákov.

Dĺžka kábla

Hoci sa to môže zdať ako drobnosť, aj dĺžka kábla je ďalším podstatným parametrom. Štandardne sú na trhu k dispozícii fény s káblom s dĺžkou 1,6 až 3 metre. Pred kúpou fénu je teda potrebné si overiť vzdialenosť elektrickej zásuvky, aby ste mohli pri vysúšaní vlasov s fénom ľubovoľne manipulovať. Profesionáli ocenia fén s čo najdlhším káblom, ktorý im umožní pohodlnú manipuláciu pri obsluhe zákazníka. Výhodou sú káble s otočným kĺbom, ktorý zaisťuje pohodlnú manipuláciu bez zamotávania kábla a tým aj dlhšiu životnosť kábla, pretože nemôže dôjsť k jeho prekrúteniu, zlomeniu alebo poškodeniu vnútorných spojov.

Funkcie fénu

Kvalitný fén by mal disponovať minimálne dvoma dnes už základnými funkciami funkciou ionizácie a samostatným tlačidlom studeného vzduchu. Fény s ionizačnou funkciou majú generátor, ktorý produkuje milióny očisťujúcich negatívnych iónov, ktoré udržujú vo vlasoch ich prirodzenú hydratáciu a lesk. Súčasne tieto negatívne ióny potláčajú krepovatenie vlasov a ich poletovanie vplyvom statickej elektriny, zanechávajú ich hladké, lesklé a dodávajú im objem. Fén s funkciou ionizácie je tak k vlasom šetrnejší a pravidelné používanie takého fénu napomáha k ich lepšej výžive ak dlhotrvajúcemu lesku a uhladeniu.

Praktickou funkciou je potom samostatné tlačidlo studeného vzduchu. Toto tlačidlo nemá vplyv na zdravie Vašich vlasov, avšak sa hodí pri vytváraní účesov. Studený vzduch je totiž vhodný na zafixovanie účesu, ktorý vytvoríte pomocou vyššej teploty fénu.

Fény vo vyššej cenovej hladine, najmä fény profesionálne, bývajú vyrábané z kvalitnejších materiálov a môžu tiež disponovať ďalšími funkciami starajúcimi sa o vlasy, ako je napríklad funkcia ColorCare u profesionálnych fénov značky Valera, ktorá zaisťuje ochranu a stálosť farby u farbených vlasov. Určite sa tak do fénu oplatí investovať!

Príslušenstvo

Aby ste vlasy dokázali vyfúkať do hladkého výsledku, je pre Vás nevyhnutné využiť vzduchovú trysku. Plastový nadstavec so širokým a tenkým otvorom na jeho konci koncentruje vzduch do daného miesta a nasmeruje tak teplý vzduch presne tam, kam potrebujete. Ideálne je túto vzduchovú trysku používať pri vysúšaní vlasov a vytváraní účesov pomocou kefy – či už plochej alebo guľatej.

Pre majiteľky a majiteľov kučeravých vlasov by fénu nemal chýbať difuzér. Plochý okrúhly nadstavec s niekoľkými vystúpenými hrotmi umožňuje rovnomerné vysúšanie vlasov bez poškodenia alebo narušenia jednotlivých kudrliniek. Možno ho tiež použiť pri rovných vlasoch na zväčšenie ich objemu, nie však na ich zvlnenie.

Správne čistenie fénu

Aby Vám bol fén spoločníkom vo Vašej kúpeľni čo najdlhšie, je nutné sa oň starať. Nebojte, nejedná sa o žiadny zložitý proces! Časom sa fén zanesie prachom a uvoľnenými vlasmi a môže potom dochádzať k zníženiu výkonu alebo k prehrievaniu fénu, tým aj k poškodzovaniu vlasov vplyvom príliš vysokej teploty. Preto je veľmi dôležité fén čistiť.

Na trhu sú dnes už bežne k dispozícii fény, ktoré majú odnímateľnú mriežku zadného filtra. Takýto fén Vám môžeme iba odporučiť! Na jeho vyčistenie stačí iba mriežku odňať, očistiť ju od usadených vlasov a prachu a rovnako tak očistiť aj vnútornú časť fénu a mriežku znovu nasadiť. Pri féne s pevnou zadnou mriežkou je čistenie potom o niečo zložitejšie, ale aj tu treba napríklad kefkou odstrániť prach a zachytené vlasy.

Tak a teraz by pre Vás mal byť výber fénu hračka! 🙂 Ak si však stále nie ste istí, nebojte sa zabrúsiť do kategórie profesionálnych fénov, ktoré Vám určite zaistia kvalitné, rýchle a šetrné vysúšanie vlasov. Nezabudnite si tiež prikúpiť potrebné doplnky ako je tepelná ochrana, fúkacie kefy alebo klipsy, ktoré Vám pomôžu oddeliť už vysušené vlasy od tých vlhkých 😉

Uverejnené v Návody



-23%
151,60 € 198,33 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Fén na vlasy Bio Ionic Power Light - 1875 W, čierny

Externý sklad (do 4 prac. dní)


-4%
46,80 € 48,75 €

Fén na vlasy Moser Protect 1500 W - čierny

Skladom 3 ks


-4%
166,00 € 172,92 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy Parlux Advance Light Ceramic & Ionic - 2200W, biely

Skladom 2 ks


-3%
107,96 € 112,46 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén Valera Metal Master Light Ionic Gold - 2000 W

Skladom 3 ks


-3%
119,60 € 124,58 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Fén na vlasy Bio Ionic GoldPro Speed s obsahom 24K zlata

Skladom 14 ks


-15%
  Posledná šanca
127,96 € 150,75 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy BaByliss Pro 4rtists STELLFX BAB8000IE - 2000 W

Skladom 1 ks


-3%
134,40 € 140,00 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasyUltron AIR-d-LIGHT - 1600 W, čierný

Skladom 3 ks


-4%
152,80 € 159,17 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy Parlux Alyon Air Ionizer Tech - 2250 W, matný čierny

Skladom 5 ks


-4%
152,80 € 159,17 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy Parlux Alyon Air Ionizer Tech - 2250 W, žltý

Skladom 2 ks


-4%
79,60 € 82,92 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy Kiepe Silver 8301S - 2400 W, strieborný

Skladom 2 ks


-28%
  Posledná šanca
119,60 € 166,58 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Fén na vlasy BaByliss Veloce - 2200W

Skladom 6 ks


-3%
91,20 € 95,00 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Fén na vlasy Ultron Impact Ionic 4000 - 2100 W, rose gold

Skladom 2 ks


-3%
167,60 € 174,58 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy Paul Mitchell Neuro Dry Light - 2000 W, strieborný

Skladom 2 ks


-4%
199,60 € 207,92 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Set profesionálneho fénu na vlasy Parlux Alyon a difuzéra Parlux Magic Sense - zlatý, 2250 W

Skladom 3 ks


-3%
92,36 € 96,21 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy Babyliss Pro Caruso-HQ Ionic - 2400 W, biely

Skladom 3 ks


-4%
231,20 € 240,83 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Set profesionálneho fénu na vlasy Parlux Digitalyon a difuzéra Magic Sense - 2400 W, antracitový

Skladom 3 ks


-4%
171,60 € 178,75 €  + DOPRAVA ZADARMO 

Profesionálny fén na vlasy Babyliss Pro WhiteFX FXBDW1E - 2200 W, biely

Skladom 3 ks


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *