Jesenný špeciál: Ako na padanie vlasov?

Je vypadávanie vlasov normálne? Možno sa budete čudovať, ale je. Za deň nám môže vypadnúť 100 vlasov. V porovnaní s celkovým počtom vlasov na hlave to nie je také vysoké číslo, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Počet vlasov, ktorý si na hlave môžete nájsť, je individuálny, závisí od viacerých faktorov a líšia sa jednak kvalitou vlasov ale aj ich farbou. Pokiaľ máte vlasy svetlé, budete mať pravdepodobne viac vlasov než vaše hnedovlasá kamarátka. Ryšavky zvyčajne majú vlasov najmenej. Priemerne má každý z nás na hlave okolo 100 000 vlasov. Ak ste v poslednej dobe zistili, že na kefe či vankúši nachádzate vlasov viac ako obvykle, alebo ste si dokonca všimli presvitajúcich miest medzi vlasmi, môže sa vás týkať problém nadmerného vypadávania vlasov.

 

Príčina vypadávania vlasov

Príčin vypadávania vlasov je celý rad. Môže sa jednať o nedostatočnú výživu, kedy vám chýbajú niektoré vitamíny a látky, pôsobenie stresu a to psychického aj fyzického (napr. horúčky, nedostatok stravy) alebo pôsobenie niektorých liekov a ochorení. Z nedostatku vitamínov to bývajú niektoré vitamíny zo skupiny B, ďalej železo alebo zinok. U žien môžu pôsobiť tiež hormonálne zmeny, ktoré prebiehajú v mladom veku, počas tehotenstva alebo po pôrode či v menopauze. U mužov potom pôsobí často dedičnosť a citlivosť vlasových vačkov na hormón dihydrotestosterón.

Vypadávanie vlasov po pôrode a pri dojčení

Vypadávanie vlasov v tomto období nejdnu mamičku vystraší. Býva totiž veľmi intenzívne. Počas tehotenstva stúpajú hodnoty niektorých hormónov a to obzvlášť estrogénu. Po pôrode sa hodnoty týchto hormónov vracia do úrovne pred tehotenstvom. Kým počas tehotenstva estrogén zabezpečil, že vlasy nevypadávali a udržal ich v aktívnej fáze rastu, po pôrode jeho náhly úbytok spôsobí prechod vlasov do fázy, kedy sú pripravené vypadnúť. Nie je ale potrebné sa obávať, týka sa to tých vlasov, ktoré by vám pri normálnom vypadávaní rovnako vypadli. Toto obdobie môže trvať aj niekoľko mesiacov. Ak neustáva, alebo máte pochybnosti, je na mieste poradiť sa s lekárom, aby vylúčil zdravotný problém.

Vypadávanie vlasov u mužov

U mužov býva padanie vlasov nebezpečné z dôvodu jeho trvalých následkov na pokožku hlavy a celkový vzhľad. Zatiaľ čo u hormonálnych zmien alebo nedostatku vitamínov zvyčajne dôjde k normalizácii a vlasy začnú opäť vypadávať v bežnom množstve, u mužov pôsobí hormón dihydrotestosterón na vlasové vačky trvalo. Tie postupne odumierajú a vlasy prestávajú rásť. Je teda dôležité problém riešiť čo najskôr.

Pomoc pri padaní vlasov

Čo použiť, aby to naozaj zabralo? V prvom rade sa zamyslite nad príčinou vypadávania vlasov. K tomu bude treba poctivo popremýšľať nad svojou životosprávou, nad tým, čo ste mohli zdediť od rodičov a v prípade väčších ťažkostí navštíviť lekára.

Vlasy potrebujú výživu a podmienky pre dobrý rast. Dodávajte im čo potrebujú správnou skladbou stravy, ktorá je pestrá a obsahuje vitamíny a živiny. Tým najjednoduchším zdrojom je ovocie a zelenina. Myslite tiež na svoju psychickú a fyzickú pohodu. Stres a úzkosť môžu ťažkosti zhoršovať a tak si nezabúdajte urobiť čas na odpočinok a zamerajte sa na pozitívne veci. Ak ste v strese z toho, že v dôsledku vypadávania vlasov nevyzeráte, ako by ste chcela, nájdite si spôsoby, ako problém maskovať. Niekedy stačí kúpiť novú čelenku do vlasov alebo zmeniť strih. Hľadajte oporu u svojich blízkych.

Vlasy vyživujte tiež zvonku. Používajte kvalitnú starostlivosť, ktorá vlasy nezaťaží a zameriava sa na vypadávanie vlasov. Obsahuje látky, ktoré vám s bojom pomôžu. Účinnou sa tiež ukazuje masáž pokožky hlavy, ktorá prispieva k jej prekrveniu. Vypadávanie vlasov môžu spôsobiť aj niektoré lieky. Lekár vám bude schopný poradiť, či existuje iná varianta lieku bez vedľajších účinkov. Ak váš problém spôsobujú zdravotné ťažkosti a choroba, buďte trpezliví, nestrácajte optimizmus a riešte problém s lekárom. Na nejakú dobu bude potrebné vyvarovať sa zbytočnému stylingu, ktorý vlasy zaťažuje. Vaše vlasy ocenia, keď ich necháte voľne uschnúť. Tiež je češte opatrne a po domácky nefarbite. Môžete urobiť viac škody ako úžitku.

U vypadávania vlasov, ktoré je podmienené genetikou a vedie k plešatosti, najčastejšie u mužov, je potrebné problém konzultovať s odborným lekárom, ktorý navrhne trvalé riešenie problému odborného rázu.

Pomôcť si môžete ako prípravky, ktoré sú voľne dostupné na trhu alebo domácimi ošetreniami. Babské rady na padanie vlasov zahŕňajú odvary z rozmarínu, šalvie, zelených šupiek orecha a žihľavy alebo kokosový olej.

Niekoľko tipov z voľne dostupných prípravkov sme pre vás prichystali.



Šampón proti vypadávaniu vlasov Kérastase Specifique Prévention bojuje s vypadávaním vlasov, dodáva im hustotu aj objem a zároveň pôsobí upokojujúcim účinkom. Má antibakteriálnu zložku čím pôsobí na správny vývoj mikrobiogenní flóry na povrchu vlasovej pokožky. Neobsahuje silikóny.

Sérum proti padaniu vlasov Kérastase Stimuliste podporuje vstrebávanie a výmenu živín a stimuluje zdravý rast vlasov. Pomáha posilniť vlasové vlákno, dodáva mu stavebnú hmotu, a zlepšuje tak hustotu zjemnělých vlasov. Obsahuje účinné látky ako je aminexil 15 000 PPM alebo gluco-lipide, arginine a vitamín PP. Predlžuje životný cyklus vlasového vlákna.

 


Intenzívna kúra proti vypadávaniu vlasov Kérastase Specifique Aminexil kombinuje tri patentované molekuly, ktoré bojujú proti faktorom padaniu vlasov. Vlasy pôsobí hustejšie, odolnejšie a silnejšie. Získavajú pružnosť a sú na dotyk hodvábne a menej lámavé. Predlžuje životný cyklus vlasové folikuly a aktivuje rast vlasov.

 


 

 

Šampón proti padaniu vlasov Beviro je vhodný pre mužov a je maximálne prírodný. Obsahuje 99% prírodných látok. Nájdete v ňom kofeín, guaranu, CBD olej, malachitovej extrakt a sericín. Pôsobí ako na energizáciu vlasov tak na negatívne účinky DHT (dihydrotestosterón). Vlasom tiež šampón dodá výživu a lesk. Neobsahuje sulfáty a parabény. A použiť ho môžete pokojne každý deň.

 

 



Ďalšie vhodné produkty nájdete nižšie pod článkom. Držíme palce, nech sa vám podarí dostať padanie vlasov pod kontrolu!

Uverejnené v Návody, Produkty



-3%
7,16 € 7,46 €

Šampón proti vypadávaniu vlasov Artégo Rescue - 250 ml

Skladom 6 ks


-4%
Ampulky proti padaniu vlasov Tea Tree Paul Mitchell - 12 x 6 ml


-6%
Ampulky proti padaniu vlasov Lemon Sage Paul Mitchell - 12 x 6 ml


-4%


-4%


-21%
  Posledná šanca
19,96 € 25,54 €

Sérum proti vypadávaniu vlasov Wella Invigo Balance Serum - 8 x 6 ml

Skladom 20 a viac ks


-4%
2,40 € 2,50 €

Šampón proti vypadávaniu vlasov Dr. Santé Anti Hair Loss - 250 ml

Skladom 20 a viac ks


-4%
2,40 € 2,50 €

Starostlivosť pre podporu rastu vlasov Dr. Santé Anti Hair Loss - 200 ml

Skladom 20 a viac ks


-3%
2,64 € 2,75 €

Maska pre podporu rastu vlasov Dr. Santé Anti Hair Loss - 300 ml

Skladom 20 a viac ks


-4%
2,56 € 2,67 €

Šampón pre slabé a poškodené vlasy Dr. Santé Cannabis Hair - 250 ml

Skladom 20 a viac ks


-4%
7,56 € 7,88 €

Šampón proti padaniu vlasov Subrina Recept - 400 ml

Skladom 20 a viac ks


-4%
Tonikum proti padaniu vlasov Subrina Recept - 200 ml
4,84 € 5,04 €

Tonikum proti padaniu vlasov Subrina Recept - 200 ml

Skladom 20 a viac ks


-4%
3,96 € 4,13 €

Vyživujúci šampón proti padaniu vlasov The Doctor Burdock Energy - 946 ml

Skladom 20 a viac ks


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *