Ako na mastné vlasy?

Jak na mastné vlasy?

Naša pokožka je zložitý systém zahŕňajúci rad látok, organizmov a funkcií. Jej rovnováha je krehký stav, ktorý môžu narušiť rôzne faktory. Veľa ľudí trápi nadmerná tvorba mazu, ktorá má vplyv na vzhľad vlasov. Vlasy vyzerajú nezdravo, nadmerne sa lesknú, sú splihlé a tvoria pramienky. Ženy, ale aj muži, si kladú otázky ako: Ako nemať mastné vlasy? Aké sú príčiny vzniku mastných vlasov? Ako zabrániť mastným vlasom? Aké prípravky použiť? Máme pre vás prehľad užitočných informácií, tipov aj produktov v starostlivosti o mastné vlasy.

Môže byť maz užitočný?

Pokožka každého človeka má úžasný ochranný komplex. Patrí k nemu aj produkt mazových žliaz, maz, ktorý radu z nás komplikuje život. Napriek tomu sa dá povedať, že ide o užitočnú látku. Možno ste si všimli, že ľudia s mastnejšími vlasy je ani v dĺžkach nemávajú príliš suché a toľko sa im nelámu. Maz sa totiž stará o ochranu pokožky, a zároveň zabraňuje vysušovaniu a lámaniu vlasov. Ak sa tvorí v správnej miere, je užitočný. Ak je mazu viac, ako by sme si priali, vlasy vyzerajú ochabnuto, nezdravo a nepekne sa lesknú.

Príčiny vzniku mastných vlasov

Príčina nie je len jedna a o to zložitejšie je sa s týmto problémom vysporiadať. Môže sa jednať o dedičnú záťaž, hormonálnu nerovnováhu, nadmerný stres, zlú životosprávu alebo chybu vo vašej starostlivosti o vlasy. Ak stále používate šampóny pre suché vlasy, spozornite. Látky obsiahnuté v tomto type produktov mastným vlasom určite neprospievajú, naopak je ešte viac zaťaží a dodajú to, čoho sa potrebujú zbaviť. Kondicionér, obzvlášť u mastných vlasov, patrí vždy iba do dĺžok a je potrebné ho naozaj riadne vymyť, inak v mastných vlasoch narobí viac škody ako úžitku. Dôležité je tiež obmedziť siahaní do vlasov, ktoré situáciu taktiež zhoršuje, pretože maz rozprestiera po vlasoch a zároveň im dodáva ďalší.

Ako zabrániť mastným vlasom?

  1. Dodržujte zdravú životosprávu vrátane minima stresu. (Áno, myslíme to vážne. 😀)
  2. Používajte vlasovú kozmetiku doporučenú pre mastné vlasy alebo ak vlasy umývate každý deň tak na každodenné použitie, aby ste zabránili zbytočnému dráždeniu pokožky hlavy. Tieto výrobky dokážu skvele odstrániť maz, a zároveň zvyšky stylingu.
  3. Kondicionér a masku používajte podľa stavu vašich vlasov. (Ak sú poškodené alebo farbené, použitiu týchto produktov sa nevyhnete.) V zásade však platí, že sa nesmí aplikovať k pokožke hlavy. Výnimku tvoria špeciálne vytvorené masky alebo peelingy na pokožku hlavy, ktoré s mastnotou bojujú a obsahujú starostlivo vybrané zložky.
  4. Do vlasov si zbytočne nesiahajte. (Ani keď ste nervózny.)
  5. Používajte skôr hrebeň, kefa môže dráždiť vlasovú pokožku, a zároveň mastnotu rozprestierať po celej dĺžke vlasov.
  6. Vlasy si neumývajte horúcou vodou, vlažná alebo studená je vhodnejšia.
  7. Na častú výmenu obliečky, predovšetkým vankúše, nezabúdajte. To isté platí u rôznych čiapok a čeleniek. 😉
  8. Ak vám čisté vlasy nevydrží ani jeden deň, môžete zvážiť návštevu odborného lekára.

Čo použiť na mastné vlasy?

Základom vlasovej starostlivosti u mastných vlasov je dobre zvolený šampón. Voľte medzi šampónmi určenými priamo na mastné vlasy alebo ak si vlasy umývate naozaj každý deň zo šetrných šampónov vhodných na každodenné umývanie.

Upokojujúci šampón pre mastné korienky a scitlivené dĺžky Kérastase Specifique Divalent osviežuje pokožku hlavy a navracia rovnováhu mastným korienkom. Je dostatočne šetrný k vlasom aj vlasovej pokožke, a tak umožňuje každodenné umývanie. Vďaka obsahu vitamínu B6 vlasy získavajú silu a pružnosť.

Šampón pre mastné vlasy Paul Mitchell Clarifying Two vlasy dôkladne umýva a pôsobí do hĺbky. Vlasy osviežuje a čistí. Tie tak zostávajú bez zvyškov stylingových prípravkov, ktoré by ich mohli zaťažiť.

Šampón pre mastné vlasy s rozmarínovým olejom Green Pharmacy účinne umýva mastné vlasy aj vlasovú pokožku. Obsahuje nechtík a rozmarínový olej a vlasy zanecháva svieži a plné objemu.

Péče o mastící se pokožku Moroccanoil Oily Scalp a Čistící peeling pro mastnou pokožku hlavy Kérastase Scrub Énergisant

Použite ďalší dostupnú starostlivosť pre mastné vlasy, ktorá vám v boji pomôže. Ideálne raz týždenne aplikujte čistiaci peeling pre mastnú pokožku hlavy Kérastase Scrub Énergisant, ktorý dôkladne odstráni maz, a zároveň sa bude o pokožku starať. Obsahuje morskú soľ, vitamín B6 a kyselinu salicylovú. Vlasom dodáva objem a lesk.

Starostlivosť o mastiacu sa pokožku Moroccanoil Oily Scalp redukuje zvýšenú tvorbu mazu a zároveň zabraňuje tvorbe lupín. Pokožku čistí a upokojuje. Dodáva vlasom aj pokožke potrebnú rovnováhu, zdravý vzhľad a žiarivosť.


Z babských rád na mastné vlasy sa osvedčuje napr. žihľava, rozmarín, tymian alebo šalvia. Vyskúšajte žihľavový šampón alebo žihľavový čaj, ktorý necháte lúhovať dlhšie ako ste zvyknutí a až vychladne, opláchnete si s ním vlasy. Ako ďalší prírodní pomocníci sú známi napríklad citrón, pivo alebo kefír.

A aká je rýchla pomoc pre mastné vlasy? Tou je bezpochyby suchý šampón. Vlasy prebudí, dodá im objem a odstráni mastnotu. Aký vybrať a ako suché šampóny používať nájdete v našom článku.

A ako s mastnými vlasmi bojujete vy?

Uverejnené v Návody, Produkty



-4%


-13%
  AKCIA do 31.03.
6,44 € 7,46 €

Šampón pre mastné vlasy a pokožku Artégo Balance - 250 ml

Skladom 8 ks


-3%
1,04 € 1,08 €

Hrebeň na vlasy Duko Collection 1337, 60 x 155 mm - čierny

Skladom 13 ks


-4%


-7%


-4%
33,48 € 34,88 €

Suchý šampón pre jemné vlasy Paul Mitchell Dry Wash ® - 300 ml

Externý sklad (do 4 prac. dní)


-4%
7,96 € 8,29 €

Suchý šampón Wella EIMI Dry Me - 180 ml

Skladom 11 ks


-4%


35,60 €

Sada pre zdravú pokožku hlavy Malibu C Scalp Wellness

Skladom 20 a viac ks


-4%


  Posledná šanca


-3%
13,40 € 13,96 €

Šampón pre mastné vlasy a pokožku Artégo Balance - 1000 ml

Skladom 4 ks


-13%
  AKCIA do 31.03.
7,76 € 8,96 €

Maska pre mastné vlasy a pokožku Artégo Balance - 150 ml

Skladom 5 ks


-4%
7,56 € 7,88 €

Šampón pre mastné vlasy Subrina Recept - 400 ml

Skladom 15 ks


-34%
  Posledná šanca


-31%
  Posledná šanca


-25%
  Posledná šanca


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *