Termoochrana – kľúč ku krásnym a zdravým vlasom


Každý z nás chce mať vlasy, ktoré sú zamatovo hladké, lesklé a žiaria zdravím! Táto túžba je zdieľaná ženami i mužmi po celom svete. Na dosiahnutie takého vzhľadu vlasov je však nevyhnutné, aby sme ich chránili pred poškodením.

Pričiny poškodenia vlasov

Poškodenie vlasov je problémom, ktorý môže byť spôsobený radom rôznych faktorov, často pracujúcich v kombinácii. Tieto faktory majú potenciál výrazne ovplyvniť zdravie a vzhľad vlasov. Medzi tie najčastejšie príčiny poškodenia vlasov patri:

1. Chemické ošetrenie: Nešetrné farbenie, melírovanie aj trvalá ondulácia môžu významne poškodiť vlasovú štruktúru. Pokiaľ máte vlasy takto poškodené, je ich náprava veľmi obtiažna, aj keď nie je nemožná. Jedným zo spôsobu riešenia tohto typu poškodenia je molekulárna obnova vlasov, viac informácií o tomto postupe nájdete v našich článkoch tu alebo tu.

2. Nesprávna starostlivosť o vlasy: Používanie nevhodnej vlasovej kozmetiky pre váš typ vlasov, nedostatočná hydratácia alebo chýbajúca ochrana pred slnečným žiarením často vedú k poškodeniu vlasov. Odporúčame teda vždy používať profesionálnu vlasovú kozmetiku!

3. Stres a zlá strava: Chronický stres a nedostatočne vyvážená strava môžu ovplyvniť zdravie vlasov a viesť k ich poškodeniu a strate lesku. Nezabúdajte teda ani na stravu bohatú na proteíny, vlákninu a vitamíny.

4. Fyzické poškodenie: Nadmerné ťahanie vlasov, ku ktorému často dochádza pri zlej technike rozčesávania, môže spôsobiť ich lámanie. Odporúčame si prečítať náš článok Ako na bezbolestné a ľahké rozčesávanie vlasov a aplikovať rady a tipy do vašej každodennej rutiny.

5. Vysoké teploty: Používanie horúcich stylingových nástrojov, ako sú fény, žehličky alebo kulmy, patrí medzi najčastejšie príčiny poškodenia vlasov. Ako veľmi vysoké teploty vlasom škodia a ako predísť tomuto typu poškodenia vlasov sa pozrieme nižšie.

Prečo je dôležité chrániť vlasy pred teplom?

Stylingové tepelné nástroje na úpravu vlasov, ako sú fény, kulmy, žehličky a mnoho ďalších, sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých našich každodenných úprav vlasov. Tieto nástroje však generujú vysoké teploty, ktoré môžu spôsobiť vážne poškodenie vlasov. Medzi hlavné negatívne účinky tepla patria:

1. Vysušenie vlasov: Keď sú vlasy vystavené vysokým teplotám, dochádza k zmene ich štruktúry a vysušeniu, čo môže viesť k strate keratínových proteínov, ktoré sú kľúčové pre ich pevnosť a elasticitu. Tento nedostatok proteínov často spôsobuje, že sa vlasy stávajú krehkejšími a menej odolnými voči vonkajším vplyvom

2. Zvýšená pórovitosť: Vlasy sa stávajú poréznejšími kvôli poškodeniu teplom. Zvýšená pórovitosť vlasov otvára svoj povrch a umožňuje nežiaducim látkam, ako sú škodlivé látky vo vode, prenikať do vlasových vlákien. Týmto spôsobom sa vlasy stávajú náchylnejšími na stratu pigmentu, čo vedie k rýchlejšiemu vyblednutiu alebo strate farby. Vyššia pórovitosť tiež umožňuje uniknúť dôležitým látkam z vlasov, čo vedie k oslabujúcim a neprirodzeným zmenám v štruktúre.

3. Strata prirodzeného lesku: Príliš vysoká teplota poškodzuje kutikuly vlasov. Keď sa poškodia kutikuly vlasov, otvorí sa ich povrch a vzniknú mikroskopické trhlinky a nerovnosti. Tento hrubší povrch odráža svetlo menej rovnomerne, ďalej nedokáže udržať vlhkosť a látky, ktoré dodávajú vlasom prirodzený žiarivý vzhľad. To všetko vedie k strate lesku, vlasy vyzerajú matne a sú nedostatočne hydratované.

Ako fungujú termoochranné produkty?

Termoochranné produkty sú navrhnuté tak, aby poskytovali ochranu pred negatívnymi účinkami tepla. Termoochrana obalí vlas z vonkajšej strany a vytvorí tak okolo vlasu ochranný film. Tento film pomáha zachytiť vlhkosť vo vnútri vlasov a zabraňuje prenikaniu vysokých teplôt do vlasového vlákna. Termoochranné produkty navyše môžu obsahovať ďalšie užitočné zložky, ako sú napríklad proteíny alebo vitamíny, ktoré posilňujú vlasy a dodávajú im živiny. Zjednodušene teda platí, že keď aplikujete termoochranný produkt pred použitím tepelných nástrojov, vytvoríte bariéru, ktorá chráni všetky vrstvy vlasov pred poškodením.

Ako používať termoochranné produkty?

Použitie termoochranných produktov je ľahké a jednoducho sa stane súčasťou vašej každodennej vlasovej rutiny. Čo sa týka správnej základnej starostlivosti, stačí keď budete postupovať podľa nasledujúcich krokov:

1. Umyť vlasy: Začnite umytím vlasov kvalitným šampónom a kondicionérom podľa svojho typu vlasov.

2. Osušte vlasy uterákom: Jemne osušte vlasy uterákom, aby boli vlhké, ale nie mokré.

3. Nanesenie termoochranného produktu: Aplikujte malé množstvo termoochranného produktu do vlasov, najmä na končeky a do dĺžok.

4. Vysušenie vlasov: Vlasy vyfúkajte fénom, predovšetkým sa potom zamerajte na dôkladné vysušenie vlasovej pokožky, aby nedochádzalo k jej podráždeniu a vzniku prostredia, ktoré je vhodné pre rast baktérií a plesní.

5. Dokončenie úpravy: Po dokončení vysúšania vlasov môžete pokračovať v obvyklom stylingu, napríklad použitím laku na vlasy alebo oleja do končekov.

Tip: Máte farbené vlasy a nie ste si istí, ako sa o ne správne starať, aby farba vydržala čo najdlhšie krásna ako po odchode z kaderníckeho salónu? Odporúčame vám náš článok Ako sa starať o farbené vlasy, kde nájdete množstvo užitočných tipov a rád.

Najlepšie prípravky na ochranu vlasov pred teplom

V našej ponuke nájdete širokú ponuku rôznych typov termoochranných prípravkov. Medzi tie najobľúbenejšie a ich výhody patria:

Tip: Okrem už spomínaných sprejov, krémov, mliek a olejov u nás na e-shope nájdete aj ďalšie zaujímavé a praktické varianty produktov na ochranu vlasov pred teplom, ako sú napríklad termoochranné séra, starostlivosti alebo gély. Preskúmajte našu širokú ponuku produktov a nájdite ten správny termoochranný produkt priamo pre Vás!

Zhrnutie

Termoochrana je jedným z kľúčov na dosiahnutie a udržanie krásnych a zdravých vlasov, najmä ak často používate tepelné stylingové nástroje. Pamätajte však na to, že kvalitná starostlivosť o vlasy zahŕňa aj vyváženú stravu, profesionálnu vlasovú kozmetiku aj stylingové nástroje a pravidelné návštevy u kaderníka, aby ste si udržali vlasy krásne, silné a zdravé.

Uverejnené v Návody



-4%
  Posledná šanca
13,00 € 13,54 €

Vyhladzujúci sprej na fénovanie Goldwell Smooth control - 200 ml

Skladom 9 ks


-3%
9,92 € 10,33 €

Uhladzujúci bázy na vlasy Inebrya Liss Perfect - 200 ml

Skladom 10 ks


-4%
Sprej s tepelnou ochranou Inebrya Thermo Spray - 250 ml
15,40 € 16,04 €

Sprej s tepelnou ochranou Inebrya Thermo Spray - 250 ml

Skladom 5 ks


-7%
27,12 € 29,22 €

Termoochranný sprej na vlasy Moroccanoil Protect - 225 ml

Skladom 1 ks


-3%
  Posledná šanca
25,40 € 26,46 €

Bezoplachová maska s termoochrana Inebrya Black Pepper - 1000 ml

Skladom 1 ks


-9%
27,60 € 30,60 €

Termoochranný sprej Alterna Caviar Perfect Iron Spray - 125 ml

Skladom 8 ks


-4%


-3%
  Posledná šanca


-3%


-3%
  Posledná šanca


-4%
8,20 € 8,54 €

Dvojfázový termoochranný sprej Mila Be Art Heat Control - 250 ml

Skladom 20 a viac ks


-3%


-3%


-3%


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *